Aidil Zafuan & Zaquan Adha

Keluarga Aidil Zafuan

Keluarga Zaquan Adha

LIKE jika suka :)

Rabu, 6 Februari 2013

Harimau Malaya elak malu besar

06 February 2013SKUAD Harimau Malaya turun dengan misi melakar kejutan ketika berdepan Qatar pada aksi pembuka tirai Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Doha malam ini.


ATAS kertas, keupayaan skuad Harimau Malaya dan Qatar boleh diibaratkan sebagai ‘langit dan bumi’.
Berdasarkan ranking terkini Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) yang dikeluarkan pada 17 Januari lalu, skuad Asia Timur itu kini menduduki tangga ke-106 dunia, jauh meninggalkan Malaysia (158).
Biarpun enggan meletakkan harapan terlalu tinggi, barisan pemain negara tetap dituntut supaya berjuang habis-habisan menjelang pertemuan kedua-dua pasukan pada aksi pembuka tirai Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 di Stadium Jassim Hamad, Doha malam ini (11.30 malam waktu Malaysia).
Memang benar, kita perlu berpijak di bumi nyata. Namun, sekurang-kurangnya pemain Harimau Malaya perlu sedar betapa kekalahan dengan jumlah jaringan yang besar malam ini hanya akan berterusan mengundang prestasi skeptikal peminat setia tempatan.
Jurulatih Harimau Malaya, Datuk K. Rajagobal juga tidak lagi memiliki masa untuk ‘bereksperimen’ berhubung barisan pemain yang diturunkan malam ini, sebaliknya perlu menyenaraikan skuad terkuat biarpun tempang tanpa kehadiran beberapa pemain utama.
Bukan apa, ‘sudah terang lagi bersuluh’ betapa ‘eksperimen’ yang diterapkan Rajagobal dilihat tidak menjadi sebaik gagal mempertahankan Piala Suzuki AFF tahun lalu.
Justeru, aksi berkualiti perlu dipamerkan anak-anak buah beliau supaya tidak terlalu mudah diperkotak-katikkan Qatar malam ini.
Mungkin peminat negara masih boleh menerima kekalahan Harimau Malaya asalkan mereka tewas dengan cara bermaruah.
“Kita perlu sedar Qatar dan kita cukup berbeza. Bukan mahu memberikan alasan tetapi itu hakikat yang perlu kita terima.
“Jadi, saya akan menerangkan kepada pemain berhubung strategi permainan supaya memberikan cabaran kepada Qatar,” kata Rajagobal ketika ditemui media tempatan kelmarin.
Malam ini, Rajagobal dijangka mempertaruhkan gandingan Amri Yahyah dan Khyril Muhymeen Zambri membentuk sentuhan penyudah berkesan sambil dibantu Norfarhan Muhammad, Azamuddin Akil, Shakir Saari dan Abdul Shukor Jusoh dari bahagian tengah.
Kapten pasukan, Aidil Zafuan Abdul Razak pula dilihat perlu bekerja keras mengemudi benteng pertahanan negara sambil dibantu Amiridzwan Taj Tajuddin, Mohamad Fadhli Shas, Mahalli Jasuli dan Asraruddin Putra Omar.
Pada masa sama, Qatar juga pastinya enggan pulang dengan tangan kosong malam ini, sekali gus mencerahkan peluang mara ke pusingan akhir Piala Asia 2015.
Jurulatih baharu Qatar, Fahad Thani yang mengambil alih tugas jurulatih kelahiran Brazil, Paulo Autuori yang dipecat bulan lalu juga dilihat sudah ‘lulus ujian pertama’ sebaik anak-anak buahnya mengatasi Lubnan dengan kemenangan tipis 1-0 dalam satu aksi persahabatan minggu lalu.
Selepas bertemu Qatar nanti, Harimau Malaya bakal berdepan dua lagi pasukan Asia Timur iaitu Yemen dan Bahrain, masing-masing pada 22 Mac dan 15 Oktober depan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0206&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_01.htm#ixzz2K6pXHJXQ 
Hakcipta terpelihara 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...