Aidil Zafuan & Zaquan Adha

Keluarga Aidil Zafuan

Keluarga Zaquan Adha

LIKE jika suka :)

Selasa, 29 Januari 2013

‘Saya cadang tukar status perlawanan’

29 Januari 2013


Kelana Jaya: Masalah kecederaan yang menghimpit skuad kebangsaan memaksa ketua jurulatih Datuk K Rajagobal mengambil pendekatan berhati-hati bagi perlawanan antarabangsa menentang Iraq, Khamis ini di Dubai.
Memandangkan misi paling penting adalah perlawanan kelayakan Piala Asia 2015 menentang Qatar di Doha pada 6 Februari, beliau bercadang berbincang dengan rakan sejawat di Iraq, Hakeem Shakir bagi menukar status perlawanan persahabatan itu.

“Saya bercadang berbincang dengan jurulatih Iraq sama ada kita boleh menukar ramai pemain gantian pada perlawanan itu. Kalau boleh tukar ramai pemain, perlawanan itu bukan lagi berstatus A.
“Saya tak nak ambil risiko, saya tidak boleh menurunkan pemain utama bermain sepanjang 90 minit,” katanya ketika ditemui pemberita pada sesi latihan terakhir skuad kebangsaan sebelum berlepas ke Dubai hari ini.

Mengikut peraturan Fifa, setiap pasukan hanya dibenarkan menggantikan enam pemain dalam perlawanan persahabatan berstatus A.

Kerana masalah kecederaan Rajagobal hanya dapat membawa 24 pemain ke Dubai hari ini dengan 11 pemain terpaksa digugurkan akibat kecederaan termasuk dua penyerang utama, Mohd Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha.
Bagi jurulatih yang membimbing Harimau Malaya memenangi pingat emas Sukan Sea 2009 dan Piala AFF 2010 itu, beliau tetap berharap dapat menurunkan barisan terbaik bagi aksi menentang Iraq bagi mendapatkan momentum sebelum berdepan Qatar.

“Tak semestinya saya tidak menurunkan pemain utama (menentang Iraq) kerana saya mahu pemain mendapatkan momentum serta menyesuaikan diri dengan taktik permainan. Mungkin selepas 65 minit atau 70 minit permainan, saya akan mengubah barisan pemain.”
Artikel ini disiarkan pada : 2013/01/29


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...