Aidil Zafuan & Zaquan Adha

Keluarga Aidil Zafuan

Keluarga Zaquan Adha

LIKE jika suka :)

Khamis, 30 Jun 2011

Taktik bertahan Taiwan menjadi

30 Jun 2011 


Barisan pertahanan Taiwan menyekat penyerang negara, Safee Sali daripada melakukan tandukan pada perlawanan Kelayakan Piala Dunia di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam. - UTUSAN/Shahril Azman ZainKUALA LUMPUR - Tewas 1-2 kepada Malaysia dalam perlawanan pusingan pertama kelayakan Piala Dunia 2014 di Stadium Nasional Bukit Jalil semalam tidak bermakna perjuangan Taiwan sudah berakhir.

Malah jurulatihnya, Lo Chih-Tsung menganggap corak yang mereka pamerkan ketika beraksi di tempat lawan semalam, amat berbeza jika hendak dibandingkan ketika mereka bermain di gelanggang sendiri.

"Sekurang-kurangnya misi kami sudah tercapai memperoleh jaringan di tempat lawan, tetapi kami tidak akan mempamerkan corak seperti ini pada perlawanan timbal balik nanti, kami akan lebih menyerang," katanya.

Jelasnya, Taiwan lebih dikenali dengan corak permainan menyerang, namun beraksi menentang Malaysia di tempat lawan semalam, menyebabkan mereka terpaksa menukar taktik kepada bertahan.

"Kami akan menunjukkan kepada Malaysia bagaimana untuk bermain secara menyerang di sana nanti (Ahad ini), tidak ada siapa yang mahu kalah tetapi kami sudah cuba yang terbaik.

"Saya menerima dengan baik keputusan ini, berjaya menghasilkan satu gol di tempat lawan akan memberi kelebihan buat kami, kami sedar kami beraksi dengan sebuah pasukan yang kuat," katanya.

Chih-Tsung berkata, kehadiran penyokong yang ramai memberikan sedikit tekanan buat pasukannya, kerana mereka tidak pernah bermain dengan kuantiti stadium seramai lebih 45,000 penonton.

"Melihat kepada sejarah Taiwan memang kami beraksi di stadium yang bilangan penontonnya amat sedikit," katanya, yang masih berharap Taiwan mampu mencatat kemenangan walaupun tewas 1-2 di tempat lawan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...