Aidil Zafuan & Zaquan Adha

Keluarga Aidil Zafuan

Keluarga Zaquan Adha

LIKE jika suka :)

Rabu, 23 Februari 2011

Ayuh Harimau!

23 Februari 2011


 
KIM Swee (kanan)  mengendalikan  latihan ringan skuad Olimpik Malaysia menjelang pertembungan menentang Pakistan pada  aksi pertama pusingan kelayakan Olimpik di Stadium Shah Alam, malam ini.
KIM Swee (kanan) mengendalikan latihan ringan skuad Olimpik Malaysia menjelang pertembungan menentang Pakistan pada aksi pertama pusingan kelayakan Olimpik di Stadium Shah Alam, malam ini.
ATAS perkiraan kertas, kelebihan jelas berpihak kepada Malaysia menjelang pertemuan kelayakan pra-Olimpik menentang Pakistan, malam ini dan ‘semangat Harimau Malaya’ harus melihat satu lagi lakaran kemenangan tercipta di Stadium Shah Alam. 

Pasukan negara pimpinan Ong Kim Swee kini menghuni tangga ke-140 ranking Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) bakal bertemu lawan di tangga ke-173 - pertembungan yang boleh dianggap sebagai ujian mudah buat skuad kebangsaan berpandu kepada jurang semasa itu.
Namun, faktor tinggi rendah ranking sesebuah pasukan tidak lagi relevan dan pemain mengerti misi mereka adalah untuk menang di halaman sendiri yang sudah menjadi gelanggang keramat mereka.


Selepas detik gemilang dilakar barisan K Rajagobal menjuarai Sukan Sea 2009 dan Piala Suzuki 2010, kini peluang terbuka kepada Kim Swee membuktikan dia juga ada muslihat menumbangkan Pakistan dalam kancah saingan sebenar yang harus mencengkam minda. 

Cabaran dipikul skuad muda negara amat besar kerana keputusan positif, malam ini akan terus menambat kepercayaan peminat terhadap kemajuan bola sepak tanah air. 

Kali terakhir Malaysia layak ke Sukan Olimpik adalah pada 1980 di Moscow, Russia (ketika itu dikenali sebagai Kesatuan Soviet) tetapi anehnya tidak beraksi kerana memboikot tindakan Soviet menyerang Afghanistan. 

Apapun, barisan ini akan memberi satu permulaan meyakinkan. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...