Aidil Zafuan & Zaquan Adha

Keluarga Aidil Zafuan

Keluarga Zaquan Adha

LIKE jika suka :)

Rabu, 30 Januari 2013

Iraq uji keserasian Harimau Malaya

31 Januari 2013


KUALA LUMPUR - Sejauh mana keserasian pemain Harimau Malaya akan diketahui apabila menentang Iraq dalam aksi persahabatan, esok sebelum berlangsungnya perlawanan pembukaan Kelayakan Piala Asia 2015, Rabu depan.

Menentang Iraq juga bakal memberi pengalaman berharga buat skuad negara terutamanya dalam menangani corak permainan bola tinggi yang menjadi kegemaran lawan termasuk Qatar yang akan melayan Harimau di Doha selepas itu.

Bagi penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat yang hampir pasti merampas semula kedudukan penjaga gol No. 1 negara, bertemu Iraq sangat penting buat dia dan pasukan.

"Bertemu Iraq sangat penting buat kami, ini adalah ujian terakhir sebelum bertemu Qatar, setidak-tidaknya kami boleh mencari persefahaman berikutan ramai pemain baru kerana pemain senior kebanyakannya mengalami masalah kecederaan," katanya.

Mereka yang masih dibelenggu kecederaan ialah Safee Sali, Wan Zack Haikal Wan Nor, Norshahrul Idlan Talaha, K. Gurusamay, Gary Steven Robbat serta Mohd. Bunyamin Umar.

Khairul Fahmi berkata, baik pemain baru atau lama, masing-masing perlu memberi fokus terhadap corak permainan bola tinggi yang sering diguna pakai Qatar selain menumpukan perhatian kepada kelebihan fizikal pasukan tersebut.

"Pada pendapat saya, pasukan kita harus memberikan perhatian kepada bola tinggi ketika menentang pasukan seperti Qatar. kita kena mencabar dengan lebih agresif memandangkan pemain-pemain mereka memiliki fizikal yang lebih tinggi.

"Masa memang semakin suntuk, namun kami perlu cepat mencari keserasian terutama ketika beraksi menentang Iraq, ramai pemain telah cedera dalam skuad ini dan ada pemain-pemain (yang pernah beraksi bersama skuad kebangsaan) datang kembali bersama pasukan ini antaranya Amri Yahyah,'' ujarnya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Sukan/20130131/su_02/Iraq-uji-keserasian-Harimau-Malaya#ixzz2JVHcAyB1
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...