Pelakon popular, Rita Rudaini hari ini hadir di Mahkamah Syariah Shah Alam untuk melantik peguam bagi menyelesaikan isu surat yang diterima daripada suaminya, pemain bola sepak kebangsaan, Mohd Aidil Zafuan Abdul Razak.
Rita, 36, atau nama sebenarnya Rita Rudaini Mokhtar dilihat hadir di mahkamah pada pukul 3.10 petang diiringi peguam syarienya, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain.
Menurut akhbar Sinar Harian, Rita dan Mohd Zaidi dilihat memasuki sebuah bilik untuk mengadakan perbincangan dengan pegawai mahkamah dan keluar kira-kira 40 minit kemudian. Ketika ditemui pemberita kemudiannya, Mohd Zaidi berkata Rita hadir di mahkamah bagi urusan pelantikan beliau sebagai peguamnya secara rasmi.
Beliau berkata pelantikan beliau adalah bagi menyelesaikan isu anak-anak yang dibangkitkan oleh Aidil Zafuan, 24, dalam surat bertarikh 11 Jan lepas yang diterima oleh Rita pagi semalam.
Sebelum ini, Rita menerima surat yang dikirimkan oleh peguam Aidil Zafuan daripada pengawal keselamatan di kediamannya ketika hendak keluar rumah bagi menjalani penggambaran sebuah telefilem. 
Pasangan itu dikurniakan dua anak lelaki Airit Rayyan Rizqin, 2, dan Airit Qaqa Arjuna berusia lapan bulan. Rumahtangga pasangan suami isteri popular ini tegang berikutan Aidil keluar dari rumah mereka di Damansara kira-kira dua minggu lepas.
MH mengharapkan walau apa jua keputusan yang dicapai, kebajikan anak-anak tetap menajdi keutamaan bagi pasangan ini.